Turistnäringens Företagarindex 2012 presenteras

Starkast nyföretagaranda och framtidstro i Jämtland enligt Turistnäringens Företagarindex. Det bildades närmare 1 300 nya turistföretag i Sverige under 2011 och Stockholms län leder ligan med 310 nyregistrerade turistföretag. Sett till antal nya turistföretag per invånare är det däremot Jämtlands län som har både den starkaste utvecklingen och störst framtidstro. Närmare 60 procent av landets turistföretagare är positiva till den ekonomiska utvecklingen och 20 procent planerar att nyanställa.  

Under 2011 registrerades totalt 76 000 nya företag i Sverige, varav 1 300 turistföretag. Jämfört med 2010 ökade antalet turistföretag med 9 procent, vilket innebär en högre tillväxttakt än övriga svenska bolag som ökade med 6,5 procent i genomsnitt. För närvarande finns det 16 000 turistföretag i Sverige. Det visar Turistnäringens Företagarindex* som presenteras av RTS, Rese- och Turistnäringen i Sverige i Almedalen idag, inom ramen för TRIP Turistnäringens Utvecklingscenter.

Det bildades flest turistföretag i Stockholms län under 2011 med 310 nya bolag. Stockholm, Göteborg och Malmö står tillsammans för hälften av etableringarna. Sett till antal nya företag per invånare är det dock Jämtlands län som har den starkaste utvecklingen under 2011 med 41 nya turistföretag och Gävleborg svagast med 21 turistföretag trots dubbelt så många invånare.

– Det här är första gången vi presenterar siffror om nyföretagandet i turistnäringen. Det är fantastiskt att se att det är nästan 50 procent högre nyföretagande inom turism än riksgenomsnittet. Det som också är intressant är att vartannat nytt turistföretag bildas utanför storstäderna, vilket visar kraften i turismen som en regional tillväxtmotor, säger Jan Lundin, VD, Rese- och Turistnäringen i Sverige (RTS).

Läs hela pressmeddelandet här >>

2 år 8 veckor sedan

Skriv kommentar

logga in eller registrera dig för att kunna kommentera

Senaste nyheterna

Bli medlem

Aktuellt